fbpx

5 tips voor online retail in de coronacrisis

Auteur: Vincent Weening, Team Lead Retail Daisycon (part of Linehub)

Datum van publicatie:

Als een voorjaarsstorm raast het coronavirus over de wereld. In sommige landen straalt er weer hoop aan de horizon en lijkt de situatie verbeterd. Duidelijk is wel dat we de effecten van deze “storm” nog lang gaan voelen. Maar welk effect heeft dit nu specifiek op de sectoren en campagnes binnen ons affiliate netwerk?

Binnen het affiliate marketinglandschap heeft het coronavirus duidelijke effecten teweeg gebracht. Van groeicijfers die oplopen tot maar liefst 600%, tot campagnes die op zoek zijn naar innovatieve oplossingen om het teruglopende verkeer tegen te gaan.

In deze update neemt Vincent Weening, Team Lead Retail bij Daisycon (part of Linehub), je mee in de actualiteit in online retail. Hij heeft, in deze bijzondere omstandigheden, vijf tips voor adverteerders en publishers.

tips

Tip 1: Communicatie is key

Je merkt de afgelopen weken dat iedereen in het netwerk hard zijn best doet om er het beste van te maken. Dit merken we vooral in het goede contact dat we hebben met onze adverteerders en publishers. Naast praten over de business, hebben we ook veel persoonlijk contact. Je hebt hierdoor ook wat langere gesprekken dan normaal. Telefonisch, videoconferences, Slack, Skype, Whatsapp: allemaal uiterst geschikte manieren om elkaar te spreken en soms ook even te zien.

We werken nu ruim een maand in deze bijzondere omstandigheden. Als deze situatie voor iets gezorgd heeft, is het wel voor een stukje extra verbinding en versteviging met onze relaties.

tips

Tip 2: Geef een creatieve invulling aan je campagne

Deze crisis dwingt ons meer dan ooit om onze verbeelding te gebruiken en nieuwe oplossingen te bedenken, die kunnen leiden tot innovatie. Zo zijn er campagnes die noodgedwongen aan de rem moeten trekken, zoals bijvoorbeeld in de sector ‘Beauty & Health’, vanwege een té grote vraag naar producten in hun webshop.

Het lijkt een luxeprobleem, maar je wilt een positieve relatie met je (potentiële) klanten opbouwen en onderhouden. Als een bezoeker niet de producten kan vinden waar hij of zij naar op zoek is, kan dit de keuze voor een volgende bezoek aan jouw webshop negatief beïnvloeden.

Wij adviseren deze adverteerders bijvoorbeeld om verkeer vanuit productfeeds nóg beter te sturen en de productfeed dusdanig aan te passen op productgroepen die wél verkoopmogelijkheden bieden. Ook het actief aanbieden van alternatieven bij producten die uit voorraad zijn is een mogelijke oplossing.

tips

Tip 3: Zet je campagne niet ‘on hold’

Een positieve ontwikkeling is dat, ondanks alle berichtgeving over een dreigende recessie, de meeste adverteerders hun campagnes met positieve resultaten kunnen laten draaien. Een campagne pauzeren om kosten te besparen zal een nadelig effect op de langere termijn hebben. Affiliate marketing draait in de kern op performance, op resultaat. Dat maakt het een kanaal met relatief weinig risico’s.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben je nog geen adverteerder bij Daisycon en wil je vrijblijvend advies over de mogelijkheden binnen performance based marketing? Neem contact met mij op en ik adviseer je graag!

tips

Tip 4: Speel in op nieuwe kansen

Als vanzelfsprekend zijn er genoeg uitdagingen en in sommige gevallen zelfs bedreigingen. Maar er zijn wel degelijk óók kansen. We adviseren adverteerders en publishers om hun business zo goed mogelijk draaiende te houden en nieuwe markten te ontdekken wanneer nodig.

Sectoren met groeipotentieel:

  • Media: We zien een grote stijging binnen deze sector, met name te danken aan een aantal campagnes voor streamingdiensten die door het dak gaan en puzzel- en denksport gerelateerde adverteerders. Lees hier meer over het promoten van streamingdiensten.
  • Electronics: Ook deze campagnes laten een merkbare groei zien, bijvoorbeeld webshops met een focus op gereedschap.
  • Home & Living: Aansluitend bij bovenstaand verhaal. De consument wordt meer dan ooit geconfronteerd met eigen huis en tuin. Adverteerders waarbij de fysieke winkels (deels) gesloten zijn, zien het verkeer in de webshop toenemen. Vakanties worden in het voorjaar en misschien zelfs de zomer overgeslagen. Dit biedt echter mogelijkheden voor consumenten om te investeren in een nieuwe inrichting of tuin.
  • Sports & Hobby: Fit blijven en in beweging zijn beiden erg belangrijk in deze tijd. We zien daarom veel groeipotentieel in de campagnes in deze sector. Denk aan webshops gefocust op fitness- en sportartikelen, hobbyproducten en spellen.
  • Fashion: In deze sector zijn veel van de eerste klappen gevallen. Echter zien we campagnes inmiddels weer stabiliseren en soms zelfs alweer een lichte groei.

Overzicht relevante campagnes voor publishers

Specifiek voor publishers hebben we eerder al een overzicht gegeven van retail-campagnes die heel relevant zijn om op dit moment te promoten. Bekijk ze hier.

tips

Tip 5: Houd vol!

Ondanks dat het coronavirus zorgt voor veel impact, is er ook een stip op de horizon. Wij zien een ongekende strijdlust, bij zowel collega’s, adverteerders als publishers, om er het beste van te maken en hier sterk uit te komen.

Wij delen deze energie en adviseren je graag hoe je het beste kunt halen uit je online marketingactiviteiten in deze bijzondere omstandigheden. Onze affiliate marketingspecialisten staan voor je klaar.

Ik bel je graag voor een persoonlijk advies. Vul het formulier op deze pagina in of stuur mij een mailtje.