fbpx

Hoe je als micro- influencer geld kan verdienen met affiliate marketing

De influencer markt wordt steeds competitiever. Hoe je dit slim aanpakt.

Auteur: Elise Ernst

Datum van publicatie:

De influencer markt wordt steeds competitiever. Als nano- of micro-influencer is het vaak moeilijk om merken te vinden die bereid zijn om betaalde partnerships aan te gaan. Vaak biedt een merk aan om je gratis producten te sturen in ruil voor een post op Instagram of een video op Tik Tok. Dit geeft je niet de mogelijkheid om te leven van je aanwezigheid en bereik op social media, en het dekt ook niet je materiële uitgaven. Gelukkig kan je tegenwoordig via verschillende kanalen geld verdienen als influencer. Een van deze kanalen is affiliate marketing: een niet tijdrovende manier om passief inkomen te genereren, die vaak onderschat wordt.

Wat is affiliate marketing?

Het basisprincipe van affiliate marketing ziet er als volgt uit: publishers (dat ben jij als influencer bijvoorbeeld) promoten adverteerders die aansluiten bij hun doelgroep. Deze adverteerders belonen publishers door hen een vergoeding te betalen voor elke verkoop of lead die op hun site wordt gegenereerd. Zo kun je bijvoorbeeld een blogpost schrijven of een bericht plaatsen over je favoriete beautyproducten met links naar de producten in kwestie. Als jouw bezoeker vervolgens de handcrème koopt die jij via jouw link hebt aanbevolen, ontvang jij een commissie.

Een blog schrijven over een product is een klassiek voorbeeld van affiliate marketing. Maar je kan ook bijvoorbeeld banners op je blog plaatsen, of een link/promo code aan je Instagram of Tik Tok bio toevoegen. Er zijn verschillende manieren om affiliate marketing in te zetten, afhankelijk van het sociale netwerk van jouw keuze; of je nu een blogger, Tik Tok influencer, Youtube influencer of Instagram influencer bent.

Affiliate marketing inzetten op je Instagram, TikTok of Youtube

Nu je weet hoe affiliate marketing werkt, leggen we je uit hoe je dit kunt instellen op je sociale netwerken via het affiliate platform van Daisycon. Je begint met het aanmaken van een gratis publisheraccount. Vanuit je Daisycon-account kan je alle beschikbare campagnes bekijken en promoten op je sociale netwerken. Ben je een fashion influencer, dan zijn de campagnes van Cos, Bristol, PUMA, Superdry,… misschien wel interessant om in een post te plaatsen.

Je wordt vervolgens betaald wanneer er een conversie plaatsvindt via de links of promotiecodes of banners die je hebt gecommuniceerd naar jouw audience.

Campagnes hebben vaak een betalingsstructuur op maat voor verschillende type partners. Voor influencers is de vergoeding vaak hoger dan voor andere soorten publishers. Als je voldoende abonnees en engagement hebt voor onze adverteerders, kun je misschien een extra vergoeding vragen naast de generieke, op commissie gebaseerde betaling: je hebt ook de mogelijkheid om een vaste vergoeding te vragen nadat je ons je mediakit hebt gestuurd.

De resultaten (aantal kliks, aantal conversies, verdiende commissie,…) kan je gemakkelijk opvolgen in je persoonlijke account. Meten van de resultaten gebeurt dankzij de link die rechtstreeks vanuit ons platform wordt aangereikt, of dankzij de speciale promocode die je met je community deelt.

Als publisher kun je meteen via het Daisycon systeem in contact komen met alle adverteerders. Ook met de merken die anders moeilijk te bereiken zijn. Communicatie met bijvoorbeeld Dille & Kamille, Demeyere, of Foodbag kunnen vlot via het ticket systeem.

Hoe te kiezen: de juiste affiliate campagne om te promoten

Er zijn verschillende manieren om adverteerders te vinden die actief zijn in affiliate marketing, maar onze aanbeveling blijft om dit te doen via affiliate platforms. Waarom? Simpelweg omdat Daisycon alle merken waarmee je kunt samenwerken centraliseert en niet alleen de meting, maar ook de betaling tussen beide partijen waarborgt.

Het beste advies dat Daisycon kan geven, is om een affiliate programma te kiezen op basis van jouw niche en doelgroep. Blijf communiceren in dezelfde stijl en over dezelfde topics als je anders zou doen. Zit je bijvoorbeeld in de fashionmarkt, dan is het niet logisch om plots baby-gerelateerde producten te promoten. Tenzij je zelf zwanger bent natuurlijk en hiermee opnieuw een link kan maken met jouw content. Het is belangrijk om een bepaalde consistentie aan te houden om je kansen op conversie te vergroten.

In ons campagne-overzicht kan je meteen de standaard commissie voorwaarden van elke adverteerder zien. Je kan op basis hiervan zelf ook kiezen wie je interessant vindt om te promoten. Sommige adverteerders zijn ook bereid om hun producten te schenken als onderdeel van je samenwerking, zodat je over al het nodige materiaal beschikt om je content te creëren. Handige tip: ga zeker kijken op de website van de adverteerder naar de prijzen van de producten. Je zult zien dat soms het commissiepercentage lager kan zijn voor bepaalde campagnes. Dit gaat vaak hand in hand met een hogere gemiddelde orderwaarde. Dit kan dus in the end net zo interessant zijn.

Aan de slag

Nu je weet hoe affiliate marketing werkt, kan je meteen aan de slag! Start vandaag nog met verdienen: Meld je gratis aan bij Daisycon en krijg toegang tot meer dan 1000 campagnes. Start meteen een aantal geweldige samenwerkingen waarmee je als influencer een nieuw soort inkomen kunt genereren.

Heb je nog vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen met Daisycon.
Auteur: Elise Ernst, Performance Optimizer en Team Lead bij Daisycon België.