fbpx

Expert blog: interview met clovio

Datum van publicatie:

In een expert interview met clovio vertelt Sander Delabie hoe hij van zijn passieproject een full time affiliate business maakte. Wil je zelf publisher worden? Lees dan zeker zijn tips voor startende publishers. Ook voor adverteerders heeft hij enkele tips om samenwerkingen te versterken.

Stel jezelf eens voor!

Ik ben Sander Delabie, CEO en oprichter van clovio. Clovio is voor mij begonnen als een project tijdens mijn studententijd. Op dat moment beheerde ik websites over verschillende onderwerpen, gaande van video games tot e-sigaretten. Ik schreef zelf de content, startte samenwerkingen op, en zorgde voor verkeer naar deze websites. Dit project is jaar na jaar verder gegroeid en mondde uiteindelijk uit in clovio. De grootste websites van clovio zijn ondertussen:

Best Reviews, een Engelstalige website over allerlei (business) software,
Feeling Lucky een website over legale online wed opties, beschikbaar in meerdere Europese en Latijns-Amerikaanse landen,
Financus, onze financiële website voor België.

Dit is natuurlijk enkel mogelijk dankzij een volledig team dat bestaat uit expert schrijvers, editors, content managers, video editors, marketeers, accountmanagers, etc.

Hoe ben je tot deze specialisaties gekomen?

We baseren onze specialisatie vooral op keyword onderzoek. Daarnaast kijken we ook naar wat er leeft op conferenties zoals Affiliate Summit West en iGB Affiliate London. We leren over interessante markten en industrieën door te praten met onze partners, maar ook met affiliate marketing bureaus en het publisher development team van affiliate platformen zoals Daisycon. De accountmanagers van Daisycon zijn op de hoogte van welke branches ‘werken’ voor meerdere affiliates, waar er veel partners beschikbaar zijn, en welke kanalen in de komende maanden en jaren nog zullen groeien.

Is het nodig om in één niche te specialiseren?

Bij clovio zijn we gediversifieerd in meerdere niches om op verandering van de markt te kunnen reageren. Denk maar aan wetswijzigingen, veranderingen in consumentengedrag (bijvoorbeeld, meer aandacht voor online privacy, bepaalde verzekeringen die interessanter worden, etc.). Het is uiteraard ook belangrijk om voldoende kennis te hebben over de niche waarover je schrijft. Daarom hebben we bij clovio een gevarieerd team van expertschrijvers die elk gespecialiseerd zijn in hun niche. Clovio probeert in verschillende niches, particulieren en professionals naar de beste producten en diensten te verwijzen via hun oplossingsgerichte content.

Welke tips hebben jullie voor (startende) publishers?

Als startende publisher is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de marktsituatie. Aan de ene kant kunnen publishers veel leren door accountmanagers van affiliate platforms en affiliate marketing bureaus meer informatie te vragen over interessante industrieën. Dankzij deze interacties weet je waarop je moet letten en welke commissies je kan en mag verwachten (bijvoorbeeld, of commissies herhalend zijn en voor hoelang). Bovendien is het de moeite waard om te zoeken naar best practices op andere websites zoals welke call to actions, landingspagina’s, merken, etc. het beste werken.

Aan de andere kant moeten publishers nadenken over hoe ze zich onderscheiden van hun concurrenten. Dit kan op basis van hun content, sociale media aanpak of bijvoorbeeld een nauwe samenwerking met adverteerders zijn. Dit laatste raden we zeker aan. Alhoewel affiliate marketing gericht is op het digitale, blijft persoonlijk contact onlosmakelijk verbonden met een succesvolle samenwerking.

Welke tips hebben jullie voor (startende) adverteerders?

Gelijkaardig aan de tips die we aan publishers geven, raden we ook adverteerders aan om nauw samen te werken met publishers. Zo behalen beide partijen de beste resultaten wanneer de campagne van dichtbij opgevolgd wordt. Publishers appreciëren ook updates over de beste landingspagina’s, wijzigingen in het product, etc. Het gebeurt ook dat adverteerders veranderen van affiliate platform waardoor de tracking links plots niet meer werken. Het is dan noodzakelijk om alle publishers op tijd te contacteren en transparant te zijn over de toekomstplannen.

Wat is de meest opvallende samenwerking die jullie tot op heden al hebben opgezet?

De samenwerkingen via Daisycon verlopen over het algemeen vlotter aangezien hun accountmanagers fungeren als contactpersonen met de verschillende merken beschikbaar op het platform. Hierdoor krijgen onze content opportuniteiten meteen veel meer bereik, en hebben we interessante projecten kunnen uitvoeren, zoals informatieve video interviews met adverteerders. Naast ons YouTube kanaal zijn we recent ook begonnen met TikTok. Hiervoor moesten we ons format aanpassen van uitgebreide recensies naar een kort overzicht met de grootste plus- en minpunten. We zijn trots om met ons BestReviews.net kanaal onder andere cybersecurity tips te delen met TikTok gebruikers.

Wat zou de ultieme droom-samenwerking zijn?

Er zijn nog veel merken waarmee we graag zouden samenwerken. Voor Financus specifiek constateren we dat veel banken, ziekenfondsen en verzekeringsmaatschappijen in België nog niet op de hoogte zijn van affiliate marketing. Hierdoor is het voor hen vaak moeilijk om de waarde in te schatten, hoewel dit performance-based model juist heel interessant is.

Hoe denk je dat Affiliate Marketing de komende 5 jaar zal evolueren?

We vermoeden dat affiliate marketing verder zal groeien, aangezien steeds meer aankopen online zullen gebeuren. Een van de enige manieren om te weten of producten betrouwbaar zijn en aangepast zijn aan de persoonlijke noden, is door reviews te consulteren van gebruikers en experten. Het zal ook steeds belangrijker worden om aan te tonen dat producten effectief getest geweest zijn en de recensie dus gebaseerd is op persoonlijk gebruik, en niet automatisch gegenereerd.

Daarnaast is de technologie constant aan het groeien binnen affiliate marketing. Steeds meer data wordt beschikbaar. Het zal steeds gemakkelijker worden om een overzicht te krijgen over alle campagnes heen, maar ook details binnen een campagne zoals welke specifieke content, logo’s, call to actions en landingspagina’s het beste werken. We vermoeden ook een beter inzicht te krijgen in de customer journey en te zien welke stappen consumenten (online) doorlopen vooraleer tot de aankoop over te gaan.

Dankzij deze best practices van clovio kan je meteen als publisher aan de slag!

Heb je nog geen publisheraccount? Maak die dan hier gratis aan en begin ook met de promotie van adverteerders uit het netwerk van Daisycon.