fbpx

Expertblog – Partnership Marketing tijdens Black Friday & Cyber Monday

Auteur: Seger Geerars, Head of Publisher Management, Daisycon (part of Linehub)

Datum van publicatie:

Voor, na en tijdens Black Friday wil jij als adverteerder opvallen, aanwezig zijn en online groei genereren. Maar er komt tegenwoordig meer bij kijken dan slechts het opzetten van een mooie actie. Want hoe trek je nou de aandacht van de consument?

Door het inzetten van partners (publishers) bereik je consumenten die anders niet tot jouw scope behoren. Een zorgvuldig gekozen mix van partners tijdens het grootste retail-event van het jaar is dan ook noodzakelijk. Bedrijven met een uitgebalanceerde mix van partners halen gemiddeld 28% van hun totale inkomsten uit deze partnerships. In tegenstelling tot bedrijven die enkel met één type partner samenwerken (slechts 18%). Hier zit dus potentie in.

Samen met onze adverteerders bereiden we ons gedurende het jaar voor om de partnerships tijdens Black Friday te versterken. We zijn daarom het gesprek aangegaan met een aantal adverteerders: Wouter Oole (Garcia/Jeans Centre), Jelle van den Berk (Halfords), Ido Vunderink (Beddenreus) en Dennis Touw (M line). In dit blog lees je de belangrijkste conclusies en tips voor goede resultaten en een fijne samenwerking. Eerste tip: pas de tips direct toe, Black Friday staat om de hoek!

Communicatie is key

Snelle communicatie is cruciaal bij een partnership met een publisher. Voor een adverteerder is het belangrijk dat de publisher direct op de hoogte is wanneer een actie verandert.

Ido, Beddenreus: “Zeker bij salesperiodes zoals Black Friday is het van belang om nauwkeurig te schakelen qua actiecommunicatie.”

Eerlijke verwachtingen

Daarnaast is eerlijke communicatie ook wenselijk; het mag best gezegd worden wanneer een bepaalde promotie niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Op deze manier kunnen er nieuwe mogelijkheden worden gecreëerd, en kan er een succesvolle samenwerking plaatsvinden.

Jelle, Halfords: “In een partnership is goede communicatie met een duidelijk plan qua positie, exposure en verdeling van de kosten het belangrijkste voor ons.”

Begin met plannen

Bepaal waar je naar toe wil werken met Black Friday. Start met plannen, definieer succes. Een goede planning omvat onder andere prognoses en specifieke (groei) doelstellingen. Vraag publishers hoe ze bijdragen aan het vergroten van jouw business. Het is ook belangrijk te bepalen op welke manier je de resultaten gaat meten en beoordelen. Lees in dit blog meer over het opstellen van jouw voorbereiding voor Black Friday.

Dennis, M line: “Uiteindelijk is de planning een samenspel van je potentiële bereik per kanaal, het beschikbare budget en ook eerdere ervaringen.”

Mix van partners gedurende Black Friday

Verbeter de mix van partners door een aantal belangrijke stappen te nemen. Begint met het diversifiëren van je partnermix. Veel bedrijven zijn over het algemeen erg afhankelijk van traditionele publishers, terwijl een samenwerking met een grotere verscheidenheid aan type publishers veel meer impact heeft. Zo kan je de consument in alle fases bereiken.

Funnel

Met partnerships kun je hier goed op sturen omdat je vaak uit ervaring weet wat voor soort partners werken voor welke fase in de funnel. Begin bijvoorbeeld met blogs, nieuwsbrieven en influencers. Aansluitend daarop raden wij aan om bijvoorbeeld vergelijkers, cashback portalen, of websites specifiek gefocust op Black Friday in te zetten.

Wouter, Garcia/Jeans Centre: “Het opbouwen van verkeer in het begin van de actie is enorm belangrijk, zeker tijdens een Black Friday-week. Nieuwsbrieven helpen hier bijvoorbeeld enorm bij en voeden je retargetingcampagnes.”

Analyseer potentiële partners

Zodra je de samenwerking met nieuwe partners hebt getest, verfijn je jouw mix op basis van type koper (consument), geografie, product en markt vertical. Bedrijven met een hoge volwassenheid halen gewenste resultaten door gebruik te maken van niet-traditionele publishers (gemiddeld 14). Binnen Retail is het gemiddelde 85 partnerships. Uiteindelijk geldt: de ideale partners vinden gaat met vallen en opstaan.

Tip: zet ruim vóór Black Friday alvast wat tests op met een aantal publishers. Bouw je partnership met elkaar op, zodat je weet wat je in de drukste periodes aan elkaar hebt!

Ook binnen partnerships geldt de 80/20 regel voor de meeste partnerrelaties. 80% van de inkomsten komt van 20% van de partners. Het verliezen van een partner aan een concurrent kan daarom serieuze gevolgen hebben. Een goed presterende partner moet je dus waarborgen en onderhouden.

Wat wil de consument?

De consument wil korting. Speel hier dus op in vóórdat de consument liever gaat shoppen bij een concurrerende webshop. Adverteerders onderschatten de kracht van de dagen rondom Black Friday. Stem je marketingmix voor deze dagen dus goed af. Werk je met een promotiecode op Black Friday? Zorg ervoor dat je in ieder geval tot en met Cyber Monday in staat bent om de consument over de streep te trekken.

Wouter, Garcia/Jeans Centre: “Sinds de afgelopen jaren is Black Friday al snel van een dagactie naar een weekendactie naar een gehele week gegaan en dat vraagt om een andere kijk ook naar de samenwerkingen. Waar je bij een dagactie vooral op de directe conversie stuurt, kan je nu vanaf het begin van de week ook exposure en verkeer binnen halen die je later in de week kan retargeten en dus kan laten converteren.”

Wees dus zichtbaar op sites waar kortingen verzameld worden (promotiecode websites of gespecialiseerde Black Friday websites). Tijdens dit event zorgen deze sites voor miljoenen aan omzet. Ook als je een wat kleinere shop bent kun je profiteren. Belangrijk is dan om na afloop een paar marketingcampagnes uit te voeren zodat de loyaliteit van klanten blijft toenemen. Reserveer budget voor Black Friday en zorg dat je opvalt.

Dennis, M line: “De consument is deze periode gaan zien als hét moment om een goede deal te krijgen, voor webshops is het daardoor een goed moment om de omzet wat te boosten. Meer winkelende consumenten = meer potentiële interesse voor je product. Tijdens Black Friday moet je zichtbaar zijn.”

Jelle, Halfords: “Binnen de organisatie wordt er niet gewerkt met fictieve prijzen zodat er ook daadwerkelijk een prijsdaling is in de ogen van de consument. Daarnaast bieden wij de korting over het gehele assortiment, met uitsluiting van enkele merken. Hierdoor zit er voor elke consument wel iets bij.”

Het doel voor adverteerders tijdens Black Friday

Veel adverteerders vinden omzet en conversies het belangrijkst, maar ook branding/zichtbaarheid speelt een belangrijke rol. Je hebt kansen om nieuwe klanten binnen te halen en wilt voorkomen dat de concurrent jouw klanten overneemt. Ook al weet je nog niet precies hoe jouw actie eruit gaat zien tijdens Black Friday, wees niet te laat met het boeken van goede posities!

Wouter, Garcia/Jeans Centre: “Conversie is het voornaamste doel, maar natuurlijk moeten we niet uit het oog verliezen dat het een enorme kans is om nieuwe klanten aan je te binden. Klanten die je assortiment en merk misschien niet kennen, maar wel bij soortgelijke concurrenten shoppen.”

Early-bird kortingen bij toppublishers

Tijdens deze actiemarketingperiode bieden publishers veelal interessante tarieven, proposities en bonussen om de promoties van adverteerders nóg succesvoller te maken. De eerste exclusieve Daisycon-early bird kortingen zijn al binnen. Hiermee kun je als adverteerder zomaar tot wel 25% besparen.

Ga voor de beste Black Friday & Cyber Monday deals naar onze dealspagina. Er komen steeds nieuwe deals bij, dus houd deze pagina in de gaten!

Advies nodig? Wij zijn er voor je!

Ben je geïnteresseerd in extra exposure tijdens Black Friday? Wij kunnen ook een gepersonaliseerd partnerpakket voor je samenstellen. Dit bestaat uit een voorstel met daarin de beste publishers voor jouw doelen en doelgroepen.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Of heb je al een geschikte deal gevonden? Neem dan contact met mij of je contactpersoon binnen Daisycon op.
– Seger Geerars, Head of Publisher Management, Daisycon (part of Linehub)

Benieuwd naar de ontwikkelingen in ons netwerk? Bekijk ook: