fbpx

Expert Blog België: interview met Flipit.com

Datum van publicatie:

Wanneer men het over de Belgische e-commerce markt heeft, wordt vaak al rap gewezen op de beperkte omvang vergeleken met de buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland. Dat mag dan in absolute zin zo zijn, in relatieve zin is België aan een stormachtige inhaalslag bezig!

Daisycon is al jaren actief in België en heeft een kantoor in Mechelen. De komende weken interviewen wij in ons “Expert Blog België” vooraanstaande publishers die zich onderscheiden op de Belgische markt. Aan de hand van tips, adviezen en anekdotes helpen wij je graag op weg om ook te starten en succesvol te worden met affiliate marketing in Vlaanderen en Wallonië.

Introductie: Flipit.com (Imbull)

Ik heb een interview bij Imbull met Arthur Goldman, manager van Flipit.com. Later schuiven ook Emma Versluijs, Country Manager België en Jan Willem van Tilburg, Project Manager aan.

Arthur vertelt aan ons dat het 6 jaar geleden allemaal begon op de kamer van Jochem Vroom (oprichter van Imbull /Flipit red.). Ze waren in het begin hele dagen op zoek naar kortingscodes die te gebruiken waren op de Nederlandse markt. Er werd toen veel tijd en effort gestoken in het live zetten van de code. Arthur vertelt lachend dat ze lang nadachten over de juiste content bij de code. Iets wat nu moeilijk voor te stellen is, omdat het allemaal meer routine geworden is. Inmiddels is Imbull uitgegroeid tot een organisatie met ongeveer 50 medewerkers uit 15 verschillende landen, gevestigd in de Oranjekerk in de hippe Amsterdamse buurt De Pijp. Met de recente overname door het Duitse CupoNation, onderdeel van Rocket Internet, verwacht Imbull nog sneller te kunnen groeien. Voor België en Nederland blijven de strategieën ongewijzigd met uitzondering van de tijdsduur.

Flipit: Imbull goes international

Flipit is de naam voor de internationale activiteiten van Imbull. Momenteel werken er ongeveer 5 FTE aan de Belgische variant van Flipit. Flipit België is nog jong te noemen, sinds 3 juni 2013 actief. In het begin is er veel getwijfeld over het wel of niet starten in België. Nadat Imbull marktleider werd in Nederland wilde ze uitbreiden. Eerst is er voor gekozen om te starten in Duitsland, Frankrijk en later Spanje. Op het moment dat dit alles speelde, was de Belgische affiliatemarkt nog klein en was er veel overlap met Nederland. Met de lancering van Flipit.com was er meer kennis opgedaan over het runnen van buitenlandse websites en was de Belgische markt intussen ook een stuk aantrekkelijker geworden. Nederlandse adverteerders die Imbull uit Nederland kenden, startten ook in België en de samenwerkingen waren daardoor makkelijker op te starten.

De focus op België is groot, er wordt met meer mensen gezocht naar de beste exclusieve deals om het maximale uit de site te halen. Arthur geeft aan dat het belangrijk is dat je de cultuur begrijpt en dit dan ook uitstraalt op de website. Het is makkelijk om Belgen hetzelfde te behandelen als Nederlanders. Veel aspecten zijn echter anders: de taal, de producten die gekocht worden, maar denk ook aan de solden, de Belgische uitverkoopperiode. Volgens Flipit is het beste om Belgische collega’s in dienst te nemen. “Toen er nog geen Belgisch team was lieten wij de website nalezen door Belgische studenten”, geeft Arthur aan. “Zij konden ons perfect vertellen wat wij goed of fout deden.”

Kansen en bedreigingen op de Belgische markt

Wanneer ik vraag naar de kansen en bedreigingen geeft Arthur het volgende aan: “De Belgische markt heeft voor e-commerce een top infrastructuur, die je kunt vergelijken met die van Nederland.

” De Belgische markt heeft voor e-commerce een top infrastructuur, die je kunt vergelijken met die van Nederland “

De Belgen zijn ook bezig met de wetgeving om te zorgen dat in de toekomst werken in de avonduren goedkoper wordt en ze ook kunnen concurreren met andere webshops. Werken in de avonduren in België was voorheen erg duur waardoor de meeste webshops hier van afzagen en de leveringstijd vaak langer was dan die van andere partijen. Ook het vertrouwen in technologie en e-commerce neemt toe waardoor de online shopping en online marketing blijven groeien. “

Momenteel is de meest interessante manier van traffic generen een combinatie van SEO en branding. Er wordt gemikt op de tevreden terugkerende bezoekers, maar uiteraard ook op nieuwe bezoekers. Dat bezoekers terugkomen geeft aan dat de bezoekers geleverd krijgen bij Flipit waar ze naar op zoek gaan. Arthur geeft aan dat ze social media voor België het minst interessant vinden. “Het ligt aan de mentaliteit van de inwoners”. Aanbiedingen, kortingen, deals werken op Facebook een stuk minder goed is de ervaring van Imbull. “Het ligt er natuurlijk wel aan wat je te bieden hebt, voor ons is dit zo maar voor een ander werken social media misschien erg goed.”

Hoe zou je het shoppinggedrag typeren van de Belgische consument?

“Als we onze resultaten terugkijken, lijkt er meer en meer online geshopt te worden. Eigenlijk wel in elke categorie, maar fashion, speelgoed en vakanties steken er toch bovenuit. Binnen het kortingscodesegment is het gebruik van codes tussen 2011 en 2013 met 385% gegroeid. Ook zien wij dat de gemiddelde orderwaarde omhoog gaat.” Over internationale trends merkt Arthur op: “We zien dat in de UK de trend ontstaat dat steeds meer travel advertisers de weg terugvinden naar Affiliate marketing. Dat zou voor België ook mooi zijn, het blijft een no cure no pay model en vaak volgen de Belgische en Nederlandse markten die van de UK. Ik denk dat we op dat gebied nog veel méér kunnen doen en betekenen. “

Heb je een gouden tip voor publishers die willen starten in België?

“Geduld is een schone zaak in België, het gaat allemaal iets meer op basis van een goede relatie.” Nederlanders zijn voor Belgen toch behoorlijk direct. Dus lange termijn relaties kunnen je wellicht een stuk verder helpen. “Wij zijn sinds juni 2013 met Flipit België actief en beginnen nu pas lekker te draaien, dus geduld is ook belangrijk. Al kan je nu makkelijker aan de slag aangezien de online markt in België de laatste jaren een stuk professioneler is geworden”.

En wat zijn jullie toekomstplannen?

”Beetje de plannen zoals die van Pinky & the Brain; Conquer the world! Maar on a serious note; nu de markt steeds serieuzer en interessanter wordt, is het ook steeds interessanter voor ons om te investeren. Adverteren in België staat echter niet in verhouding tot adverteren in Nederland, adverteren in België is op het moment nog vrijwel onbetaalbaar, de prijzen zijn tot wel 5x zo hoog als in Nederland, dus in België moeten we creatiever zijn. We willen in ieder geval doorbouwen op recurring visitors en hopen steeds meer consumenten en adverteerders aan ons te binden door het leveren van constante kwaliteit en exclusieve deals. Het kost in België iets méér tijd om het vertrouwen van zowel de adverteerder als de consument te winnen. Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden. In de toekomst willen we meer doen om de naamsbekendheid van het merk Flipit.com te vergroten.”

Met dank aan Arthur Goldman van Flipit.com / Imbull.

 

Word ook publisher bij Daisycon!

Meer adviezen en tips over affiliate marketing in het algemeen en publisher worden bij Daisycon vind je in de Daisycon Publisher Academy. Of wil je direct aan de slag en ook publisher worden bij Daisycon? Meld je dan hier gratis aan.