fbpx

Expert Blog België: interview met Saleduck

Datum van publicatie:

Wanneer men het over de Belgische e-commerce markt heeft, wordt vaak al rap gewezen op de beperkte omvang vergeleken met de buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland. Dat mag dan in absolute zin zo zijn, in relatieve zin is België aan een stormachtige inhaalslag bezig!

Daisycon is al jaren actief in België en heeft een kantoor in Mechelen. De komende weken interviewen wij in ons “Expert Blog België” vooraanstaande publishers die zich onderscheiden op de Belgische markt. Aan de hand van tips, adviezen en anekdotes helpen wij je graag op weg om ook te starten en succesvol te worden met affiliate marketing in Vlaanderen en Wallonië.

Introductie: Saleduck

Voor deze eerste editie van de Belgische Expert Blog zijn we in gesprek gegaan met Domingo Karsten van Saleduck, ook wel bekend als het voormalige Bridge Marketing.

Domingo is vijf jaar geleden gestart en heeft altijd de focus op België gehad vanwege een lagere concurrentie vertelt hij. Later zijn er ook projecten in Nederland gestart zoals de studentenkamer-website KamersinNederland.nl  (ook actief als campagne bij Daisycon) en Gratisoptehalen.nl. Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid, telt het 17 medewerkers en is actief in zeven landen.

 

Wat maakt jullie succesvol op de Belgische markt?

“Sinds januari 2014 is Ben Rogmans Jr. (oprichter KamersinNederland.nl) aangesteld als Technisch Directeur en tevens Partner. Door zijn inzet en een team van developers hebben wij een constante voorsprong als het gaat om techniek. Daarnaast vinden wij de kwaliteit die wij bieden in alles wat wij doen voor zowel de adverteerders, bezoekers en netwerken zeer belangrijk. 

Wij hebben een streng beleid om iedere geplaatste korting dubbel te controleren op de website van de adverteerder en daar een deeplink van te maken. Wij hebben ook een zelfontwikkelde tool die constant zoekt naar dode links. Dit helpt zowel de bezoeker als de performance. Verder gaan wij zelf of in samenwerking met de netwerken in onderhandeling met adverteerders om exclusieve kortingen te verkrijgen. Daarnaast doen wij erg veel onderzoek naar de user experience, teneinde die steeds weer te verbeteren voor de bezoeker.”

 

Wat moet je weten als je gaat starten in België?

“De Belgische markt ligt nog vol met mogelijkheden. Veel zoekwoorden bijvoorbeeld, hebben op het gebied van fashion, living, telecom en finance zeer weinig concurrentie. Verder is de markt voor e-mailmarketing nog niet zo verzadigd als in veel andere landen. Als je Nederlands bent moet je wel letten op de Vlaamse taal en de Vlaamse gebruiken, een Belgische medewerker is hierin zeker een aanbeveling. Als jij succesvol in Nederland bent, dan zou je dat ook zomaar eens in België kunnen worden.”

 

Wat speelt er volgens jou nu op de Belgische markt?

“De Belgische e-commerce groeide maar liefst met 25% in 2014. De trends laten duidelijk zien dat de Belgische e-commerce ook de komende jaren een sterke groei zal laten blijven zien, sneller dan die van Nederland. Mede om die reden plaatste The Global E-commerce Index België op de 9de plaats ter wereld als meest aantrekkelijke e-commerce landen.”

 

Wat zijn je verwachtingen voor de Belgische markt?

“Onze verwachtingen voor de Belgische markt zijn zeer positief. Waar voorheen vooral buitenlandse adverteerders de Belgische markt domineerden zie je nu dat de Belgische adverteerders een inhaalslag beginnen te maken. 

Op het gebied van performance marketing liggen er nog veel kansen in de telecom, verzekeringen en woningverbetering. Daarnaast zijn naar mijn idee wonen en fashion nog steeds enorme groeibriljanten, waar ook in de niches nog enorme kansen zitten. Een bedreiging zit hem in België soms in het juridische aspect. Er kunnen soms rare sprongen gemaakt worden zoals eerder met de VVR (geschil in de reisbranche) in 2012. Maar ook in Nederland kunnen ze soms rare sprongen maken, denk bijvoorbeeld aan de cookiewet.”

Welke verschillen zie je tussen Vlaanderen en Wallonië?

“Doordat wij ons met Solden.be op de Vlaamse markt en met Soldesduck.be juist op de Waalse markt richten zien wij grote verschillen. Er zijn naast enkel de taal grote culturele verschillen, bijvoorbeeld wat betreft feestdagen en humor. Ook zijn andere producten of adverteerders populair. Zo zijn in Wallonië veel adverteerders met een Franse oorsprong of insteek populair zoals La Redoute en Fnac, terwijl dat in Vlaanderen dat de meer Nederlandse zijn zoals Klingel of Bol.com.”

 

Hoe zou je het shoppinggedrag van de Belgische consument typeren?

“Waarbij in Nederland weleens door fysieke retailers werd geklaagd over showrooming (waarbij consumenten offline oriënteren, maar online bestellen) was er in België juist andersom sprake van Webrooming. Dit is inmiddels verleden tijd. De Belg heeft webwinkelen ontdekt en ziet daar nu ook de voordelen van in.”

 

Welke technologische ontwikkelingen helpen jou als publisher nog betere resultaten te halen en welke internationale ontwikkelingen zie je graag in België?

“Doordat wij met alle netwerken een API koppeling hebben kunnen wij in ons eigen systeem alle informatie rondom iedere sale zien. Zo weten wij precies wat iedere traffic source oplevert, maar ook hoeveel iedere individuele adverteerder uit de nieuwsbrief of op de website oplevert. Aan de hand daarvan optimaliseren wij onze content om het maximale uit iedere bezoeker te halen. Dit zijn voorbeelden van technologieën waarover andere publishers niet beschikken en waarmee wij internationaal beter kunnen concurreren.”

Heb je een gouden tip voor publishers die willen starten in België?

“Bouw aan een professionele en kwalitatieve website en kies altijd voor de lange termijn maar houd oog op je prestaties op de korte termijn. Zorg ervoor dat je adverteerders, partners en de netwerken écht iets te bieden hebt en begin dan intensief met ze samen te werken.”

Met dank aan Domingo Karsten van Saleduck.

 

Word ook publisher bij Daisycon!

Meer adviezen en tips over affiliate marketing in het algemeen en publisher worden bij Daisycon vind je in de Daisycon Publisher Academy. Of wil je direct aan de slag en ook publisher worden bij Daisycon? Meld je dan hier gratis aan.

 

Over de auteur

Chantal Kregting is Senior Publisher Manager bij Daisycon. Ze voert dagelijks intensief contact met internationale publishers. Centraal staat het herkennen van en adviseren over commerciële kansen. Ook komt het optimaliseren van bestaande campagnes aan bod, met als doel conversie en inkomsten te verhogen. Lees meer.