fbpx

Expert Blog België: interview met Volo Media

Datum van publicatie:

Wanneer men het over de Belgische e-commerce markt heeft, wordt vaak al rap gewezen op de beperkte omvang vergeleken met de buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland. Dat mag dan in absolute zin zo zijn, in relatieve zin is België aan een stormachtige inhaalslag bezig!

Daisycon is al jaren actief in België en heeft een kantoor in Mechelen. De komende weken interviewen wij in ons “Expert Blog België” vooraanstaande publishers die zich onderscheiden op de Belgische markt. Aan de hand van tips, adviezen en anekdotes helpen wij je graag op weg om ook te starten en succesvol te worden met affiliate marketing in Vlaanderen en Wallonië.

Introductie: Volo Media

Daisycon werkt al een aantal jaren samen met Volo Media. Een samenwerking die door beide partijen als zeer prettig wordt ervaren, onder meer door proactief handelen en het open staan voor innovaties. Volo Media bewijst keer op keer dat zij een groot bereik hebben en hoge kwaliteit bieden.

Jan de Volder is sinds 2004 actief in de online marketing. Eerst was hij nog werkzaam bij een netwerk, later heeft hij er toch voor gekozen voor zichzelf te beginnen. Zo ontstond dan ook Volo Media dat is gevestigd op Malta. Jan vertelt dat het fijne klimaat hier zeker in meegespeeld heeft, maar dit belastingtechnisch ook interessant was.

Jan vertelt: “Ik heb al vele watertjes doorzwommen, van webhosting over Facebook-games tot mobile marketing. Ongeveer elke twee jaar heb ik mijn activiteiten moeten aanpassen aan de veranderende markt, want niets blijft lang hetzelfde in de online marketing.”

Dit is dan ook de reden waarom Jan ervoor heeft gekozen om een Ltd (Limited, internationale variant van BV) op te richten en dit ook zo te behouden met als grootste reden om flexibel te kunnen blijven. Jan werkt samen met tientallen freelancers (denk aan tekstschrijvers, data-inputers en developers) en besteed zijn eigen tijd grotendeels aan het schrijven van briefings en het opvolgen van e-mails van medewerkers. Ook hier is gekozen voor flexibiliteit: “Het is wellicht niet op álle fronten ideaal om te werken met freelancers, maar dat weegt niet op tegen de flexibiliteit die dit biedt.”

Succes op de Belgische markt

Er wordt geïnvesteerd in goede generieke domeinnamen om een sterk merk uit te kunnen bouwen. Jan geeft aan dat er snel geld valt te verdienen met het spelen van een tussenpersoon tussen een klant en adverteerder, maar hier niet voor kiest. Een eigen merk is namelijk duurzamer.

“Iedereen kan online geld verdienen, daar ben ik van overtuigd. De vraag is enkel: hoeveel wil je verdienen? ‘Niche’ sites zijn lang populair geweest. Er is dan minder concurrentie en je kan een bepaalde markt overheersen, maar daar ben ik mee gestopt omdat het volume er simpelweg niet is. Nu ga ik liever voor de ‘grote’ thema’s: dating, finance, travel. De concurrentie is groter, maar als je het beter doet dan de concurrentie, is de beloning ook groter.” Wie pas begint, kan wel beter nog altijd naar een ‘niche’ zoeken om ervaring op te doen is de ervaring van Jan.

Datingsites_Volo_Media

Ik hoor eigenlijk al 10 jaar hetzelfde: “De Belgische markt moet nog ‘volwassen’ worden in vergelijking met Nederland. Dat is zo, een Belg consumeert nog lang niet zo veel online als een Nederlander. De markt is dus veel kleiner.”

Wanneer we vragen naar affiliate marketing in Belgie geeft Jan aan: “Wat affiliate marketing in België betreft, is het best grappig. De beste affiliate marketeers actief in België, mijn concurrenten, zijn grotendeels Nederlanders. Logisch ook, zij hebben in Nederland met veel meer concurrentie af te rekenen, waardoor ze automatisch ‘beter’ zijn in affiliate marketing dan Belgen, die tot nu toe op een lager niveau speelden. Het is dezelfde taal, dus makkelijk voor een Nederlander om te starten in Vlaanderen. De kleine culturele verschillen die ervoor zorgen dat Belgen hun markt beter kennen, wegen niet op tegen de ervaring die de Nederlanders hebben.

Wat wel nog een grote open markt is met veel mogelijkheden, is Wallonië, want voor de Fransen is die markt veel te klein om daar te beginnen. En niet veel Nederlanders spreken/schrijven Frans. Sudderansj nog aan toe!”

Traffic

We vragen Jan wat voor hem de meest interessante manier van traffic genereren is. Hij geeft aan dat het belangrijk is dat je voor je eigen site de ROI bijhoudt van elk kanaal. Zelf kiest hij toch voor de ROI van e-mailmarketing. “Je betaalt in één keer de acquisitiekosten voor het e-mailadres en zolang je e-mails interessant genoeg zijn, kan je de consument blijven bereiken tegen lage kosten.”

“De Belgische consument blijft voorzichtig en sceptisch, zeker in vergelijking met Nederlanders. Je moet eerst zijn vertrouwen winnen, voor je hem iets kan verkopen. Grote merken doen het goed, kleinere een pak minder. Vandaar het belang van generieke domeinnamen, een merk als ‘Gratis.be‘ heeft veel meer uitstraling dan mijn eerste poging ‘Gratisproberen.be‘. Een goede domeinnaam maakt echt een verschil.”

Gouden tip

“E-mailmarketing, in 2006 zei iemand mij al: het geld zit in de e-maildatabase. Ik heb tot 2012 gewacht om zelf e-mailadressen te verzamelen, met de gedachte ‘ik heb toch niks nieuws te melden’. Momenteel zorgt e-mail voor meer dan 80% van de bezoekers (en de omzet). Dat is een groot verschil. Bovendien ben je niet meer (zo) afhankelijk van Google, als je je klanten zelf kan bereiken. Doe dus niet zoals ik. Begin NU met het verzamelen van adressen op je site.”

Jan_de_Volder

Met dank aan Jan de Volder van Volo Media.

Word ook publisher bij Daisycon!

Meer adviezen en tips over affiliate marketing in het algemeen en publisher worden bij Daisycon vind je in de Daisycon Publisher Academy. Of wil je direct aan de slag en ook publisher worden bij Daisycon? Meld je dan hier gratis aan.