fbpx

Vergelijkingswebsites: Waarom je ze in combinatie met jouw productfeed moet inzetten

Auteur: Elise Ernst, Channel Manager - Daisycon België

Datum van publicatie:

Consumenten gaan voor heel wat aankopen online op zoek naar inspiratie, bij blogs, contentwebsites, of social media kanalen zoals Pinterest. Eens ze hun inspiratie gevonden hebben, willen ze graag het specifieke product kopen dat daarbij past. En dat ideale product vinden ze natuurlijk liefst aan een mooie prijs.

Vergelijkingswebsites en shoppingplatformen bieden hierin een uitkomst voor adverteerders doordat ze gericht, koopbewust verkeer doorsturen naar jouw webshop. In dit blog gaan we dieper in op de voordelen van het inzetten van affiliate marketing op deze platformen, om jouw online sales te laten groeien.

Koopgrage consumenten gaan op zoek

Stel dat iemand op zoek is naar een zetel en verlichting voor een cosy leeshoek. Na een verkennende fase, waarin hij of zij verschillende blogs, instagram-pages en pinboards heeft bekeken, weet de consument dat hij de leeshoek in een scandinavische stijl wil. Maar uit welke winkel de zetel of de lamp moet komen, maakt de consument op dat moment eigenlijk vaak niet uit. Zolang de looks, de prijs, kwaliteit en de levertijd maar aantrekkelijk zijn! Om de beste deal te vinden, gaat de consument daarom vergelijken op shoppingplatformen en vergelijkingssites.

Let me Google that!

blog kansen zzp'erDat is in veel gevallen het eerste wat een consument doet: even Googlen! Maar zoekmachines vergrijzen; online shoppers starten steeds vaker hun zoekopdracht op een online shopplatform of vergelijkingssite (Bron: Wunderman Thompson – De klant van de toekomst 2019).

“Scandinavische zetel lichtgroen” of “vergelijk Scandinavische zetels” zijn in ons voorbeeld mogelijke zoektermen. Google shopping kan hier al helpen om de consument in de juiste richting te sturen: naar jouw producten. De filters bij Google Shopping zijn eerder algemeen en beperkt: je zal niet op kleur, formaat, materiaal of andere parameters kunnen filteren. Je kan wel je zoekwoorden aanpassen en specifieker maken, maar dan bots je nog steeds op beperkingen.

Nog geen ervaring met Google Shopping? Lees hier meer over het inzetten van Google Shopping via Daisycon.

Wat maakt vergelijkingswebsites zo sterk?

Het is voor de consument logischerwijs het meest relevant om producten te vergelijken bij vergelijkers die zich specialiseren in specifieke producten of thema’s, zoals www.biano.nl, tweakers.net, tariefchecker.be en fashiola.be. Bij Biano bijvoorbeeld, snappen ze het belang van de juiste filters. Elke productcategorie heeft specifieke filters. Ben je op zoek naar zetels? Dan wil je bijvoorbeeld kunnen filteren op het aantal zitplaatsen, model, en kleur. Ben je op zoek naar een lamp? Dan wil je kunnen filteren op stijl en kleur, maar evengoed op type zoals een hanglamp of een staande lamp.

Verkeer van een vergelijker: retargeten

Het verkeer afkomstig van zo’n vergelijkingswebsite is extra relevant: de consument weet ondertussen exact wat hij wil en zit al ver in de funnel. Wanneer ze doorklikken naar jouw website, kan je hen daarna makkelijk retargeten, bijvoorbeeld ‘Stop met vergelijken, de beste prijs vind je bij ons!’. Wil je hen nog sneller over de lijn trekken? Bied dan gelijk een extra korting aan.

Waarom experimenteren met cpc-testen?

Bij veel vergelijkingswebsites kan je een cost-per-click testperiode opzetten. Tijdens deze periode krijgen jouw producten de beste plaatsen op hun productoverzichten, waarbij je betaalt per waardevolle klik. Je leert je potentieel publiek beter kennen en kunt zo ook gelijkaardige profielen targeten.

Vergelijkingssites groeien uit tot shopping platformen

Shopping platformen worden steeds belangrijker in de online shopping wereld. Wat begint als een website om producten of aanbieders te vergelijken, groeit uit tot een vast begrip, en tot een platform dat consumenten systematisch consulteren voor hun aankopen. Denk maar aan Zalando, Amazon en Bol. Adverteer jij zelf nog niet op Amazon of Bol.com? Don’t miss out: Linehub – Conversive helpt jou bij het optimaliseren.

Vergelijken op alle vlakken

Vergelijken is in elke sector relevant. Energie, gsm- en internet abonnementen, hotels, kleding, smartphones, en elektronica vergelijken: we doen het allemaal massaal, het liefst online en op één makkelijk platform. Daarom is het belangrijk om aanwezig te zijn op die platformen. Als jouw producten ontbreken, word je simpelweg niet opgenomen in de mogelijkheden voor de consument. Neem contact op met jouw campagne manager om (extra) testen op te zetten en de mogelijkheden van productvergelijkers te benutten.

 

Wil je weten hoe vergelijkingswebsites voor jou meer online sales kunnen genereren? Neem contact met mij op, ik vertel je er graag meer over!