fbpx

Performance based marketing via TikTok [The basics]

Auteur: Laura Wulteput, Channel Manager Daisycon (part of Linehub)

Datum van publicatie:

De TikTok video’s zijn overal te vinden. Er worden dagelijks duizenden video’s gepubliceerd, en toch is er ruimte voor meer. Hoewel de app al een hele tijd razend populair is bij kinderen en jongeren, hebben sinds de lockdown ook volwassenen hun weg naar de TikTok community gevonden. Voor wie er nog kansen liggen? Dat zijn de online webshops.

Slechts enkele bedrijven zijn reeds actief op TikTok en weten welke waarde de app kan bieden voor hun communicatie- en marketingbeleid. Het groeiende platform biedt opportuniteiten om enorm creatief om te gaan met videocontent. In deze update vertel ik je meer over de opportuniteiten die TikTok met zich meebrengt voor adverteerders.

First things first

De basis om hiermee aan de slag te gaan is een duidelijke strategie en een goede begeleiding. Adverteren op TikTok staat namelijk nog in zijn kinderschoenen, maar dit brengt ook voordelen met zich mee. Even terug naar de basis:

Wat is TikTok?

TikTok is een app die sociale media, muziek en video combineert. Via de app kan men eenvoudig korte video’s maken en ontdekken. Wat TikTok bijzonder maakt, is zijn algoritme. Het algoritme pusht video’s naar gebruikers waarvan ze verwachten dit te willen zien. Als een gebruiker een video leuk vindt, opnieuw bekijkt of deelt, dan wordt dat onthouden. Nadien zal aan die persoon gelijkaardige content getoond worden op zijn ‘voor jou’ pagina.

Om die reden posten TikTok creators meerdere video’s per dag. Zo zie je ook duidelijk welke content er aanslaat, en welke niet. Hierdoor kan men succesvolle content creëren.

Adverteren op TikTok

De cijfers liegen niet: TikTok wint aan populariteit en is allesbehalve een eendagsvlieg zoals velen eerst dachten. Social Pilot maakte dit duidelijk met enkele statistieken:

  • Wereldwijd zijn er meer dan 500 miljoen actieve gebruikers
  • Hiervan is 41 procent tussen 16 en 24 jaar
  • Gebruikers zijn dagelijks gemiddeld ruim een uur actief op de app
  • In totaal worden er maandelijks meer dan 100 miljard video’s bekeken
  • Bijna 70 procent van de gebruikers is zijn of haar tijd kwijt aan het bekijken van video’s
  • Meer dan 34 procent van de gebruikers post dagelijks

Een bedrijf dat vandaag nog niet actief is op TikTok met affiliate marketing, zou daar misschien beter snel verandering in brengen. TikTok is booming en dat zorgt voor extra promotiemogelijkheden. Het platform heeft een groot organisch bereik en een ruim aanbod aan influencers.

Influencers inzetten via TiKTok

De invloed die influencers uitoefenen is anders op TikTok dan de gebruikelijke sociale mediakanalen. Op TikTok post je namelijk meerdere video’s per dag en ben je veel directer in je communicatie.

Ook wordt de boodschap uitgelegd in een video, niet langer via een foto of tekst zoals bijvoorbeeld op Instragram. Het overbrengen van de call-to-action wordt daardoor veel eenvoudiger en werkt doeltreffender. En dit allemaal op een creatieve manier.

Een voorbeeld:

Een adverteerder verkoopt sneakers en wil daarvoor samenwerken met influencers die jongeren (16-25 jaar) bereiken en reeds miljoenen views heeft. De influencers creëren een video waarin ze van schoenen wisselen met een vingerknip.

Vervolgens plaatsen de influencers een verwijzing in hun omschrijving of vertellen ze in de video waar ze de sneakers hebben gevonden. Via de affiliate link die de influencers in hun bio vermelden, worden de jongeren naar de webshop geleid. Uit diezelfde affiliate link kan achterhaald worden hoeveel kliks en transacties er uit deze video gekomen zijn.

Meer weten over het inzetten van affiliate marketing via influencers?

Wat zijn de verwachtingen van een TikTok promotie?

In tegenstelling tot andere sociale apps, heeft TikTok een bijzonder groot organisch bereik. Bovendien groeit dit organisch bereik ook iedere dag en dat hebben ze ook reeds bewezen afgelopen weken. Het zijn niet langer tieners die video content creëren, ook volwassenen hebben hun weg gevonden naar de app. Dit maakt het voor adverteerders een stuk interessanter.

Bovendien is het speelveld verschillend dan andere sociale kanalen. Zo doet het er niet toe of je nu duizenden volgers hebt of niet. Het is een meerwaarde, maar de grootste indicator zijn de views. Zo is het perfect mogelijk dat een bepaalde video duizenden views heeft, terwijl de gebruiker slechts 500 volgers heeft. Alles is mogelijk, zolang de content van de video maar goed zit.

Tenslotte zal je het misschien niet geloven maar als je het aantal gebruikers vergelijkt met de reeds gepubliceerde video’s, dan is er een tekort aan videocontent. Met andere woorden: er is plaats voor meer ondernemingen.

De juiste influencer voor jouw campagne

Samen met Daisycon kunnen adverteerders bepalen welk type influencers passen bij het imago van het bedrijf. Deze influencers worden onderverdeeld in types op basis van bereik, interesses, views en volgers. De adverteerder bepaalt het advertentiebudget, wie ze willen bereiken en wat de customer journey is. Eens dat bepaald is, worden de uitgekozen influencers gebriefd en kan de samenwerking van start gaan.

Tenslotte zal de dedicated Channel Manager bij Daisycon de resultaten opvolgen en de adverteerder hierover op regelmatige basis rapporteren. Hiertoe behoren inzichten zoals aantal kliks, transacties, conversieratio en e-cpc.

“Op dit moment is je euro het meeste waard op Tiktok, er is geen ander platform waar je zoveel bereik kunt behalen”
– Joey Scheufler, Managing Director Prappers Media

Performance based

Het adverteren via TikTok gebeurt voornamelijk via influencers. Via Daisycon kunnen wij jou koppelen aan de juiste profielen. Eens de promotie van start is gegaan, betaalt de adverteerder op basis van CPS, CPL of CPM.

De return van deze investering zijn kliks naar de webshop die overgaan tot leads of conversies, afhankelijk van het einddoel. Het conversiepercentage ligt vrij hoog omdat influencers in hun video’s uitleggen wat het product inhoudt en waar je het precies kan vinden (via de link in bio).

Maximaal aantal views

Wat als de video viraal gaat en de performance hoog oploopt? Het is uiteindelijk de adverteerder die op basis van performance betaalt. Hiervoor werd een cap ontwikkeld, waardoor er maximaal 100.000 tot 200.000 views per video kunnen worden getraceerd. Bovendien kan je ook makkelijk achterhalen van welk land de views afkomstig zijn. Zo kan je hier ook heel gericht gaan targeten en caps instellen.

Aan de slag!

Heel wat bedrijven zijn nog terughoudend met het gebruik van TikTok als advertentieplatform. Het platform is ideaal voor het vergroten van de merkbekendheid en het bereik, zowel op nationaal als internationaal vlak.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met mij op, ik bespreek graag de mogelijkheden voor jou!
Laura Wulteput, Channel Manager Daisycon (part of Linehub)