fbpx

Black Friday 2022: Opnieuw een succesvol jaar

Auteur: Lars Wiesner, Team Lead International

Datum van publicatie:

De week voor Black Friday is de week waar marketeers wereldwijd het hele jaar naar uitkijken. Het is de week van de merkzichtbaarheid, de week van het zich onderscheiden van de massa en de week van de verkoop. Met andere woorden: Het is een van de belangrijkste weken van het jaar voor webwinkels. Daarnaast zien we een verschuiving van de focus op de Black Week naar promoties gedurende de hele maand november.

Daarom is het voor ons belangrijk om de prestaties van de Black Week van dit jaar te evalueren, zodat we onze klanten kunnen helpen om goed voorbereid te zijn op de editie van volgend jaar. In dit blogartikel bekijken we de resultaten en bespreken we hoe goed de Black Week heeft gepresteerd voor onze adverteerders.

Black Friday overtrof de verwachtingen

Als we kijken naar de algemene wereldwijde situatie, kunnen we stellen dat de resultaten van Black Friday ons dit jaar positief hebben verrast. Gezien het feit dat experts dit jaar geen groot event hadden verwacht, kunnen we vanuit Daisycon melden dat we toch een groei zagen in het hele netwerk. We zagen een sterke groei in publisher commissies (+22% ten opzichte van Black Friday 2021) en een mooie groei van bijna 10% aan gegenereerde transacties. Ten opzichte van 2021 heeft Daisycon 32% meer omzet kunnen genereren voor adverteerders, en werd een uitstekende gemiddelde EPC van €0,23 voor publishers bereikt tijdens Black Week in 2022.

Al met al lijkt het erop dat geweldige promotionele aanbiedingen en nauwe strategische relaties tussen Daisycon en haar partners hebben geleid tot veel sterke samenwerkingen. Ondanks een wereldwijde crisis op het gebied van koopkracht, hebben deze samenwerkingen bevredigende resultaten opgeleverd voor zowel de adverteerders als de publishers.

De succesvolle resultaten van Black Friday 2022 zijn mede te danken aan de nieuw ontwikkelde Marketplace bij Daisycon. Met deze nieuwe functie kunnen adverteerders en publishers op een snelle en efficiënte manier direct nauwe samenwerkingen aangaan. Daarnaast kan een samenwerking met publishers via de Marketplace ook kostenefficiënter zijn voor de adverteerder. Wilt u meer weten over de nieuwe Marketplace? We hebben een korte introductie geschreven over deze nieuwe functie.

Customer case: Emma Sleep

Emma Sleep bood kortingen tot 60% aan op verschillende producten – waaronder hun best geteste matrassen. Naast een zeer goede korting, vertrouwden ze niet alleen op de Black Week, maar hadden ze ook verschillende presale aanbiedingen. Wereldwijd begonnen ze hun uitverkoopperiode al op 1 november. Zo kon Emma de vroege vogels van Black Friday aantrekken en zich sterk positioneren tegenover hun concurrenten.

Resultaten

Emma Sleep werkte rechtstreeks samen met bijna 50 verschillende internationale websites om niet te sterk afhankelijk te zijn van één enkele publisher, of slechts een handvol. Dit resulteerde in een brede zichtbaarheid voor hun internationale labels via verschillende marketingkanalen. Hun Black Friday-aanbiedingen werden in november in totaal door meer dan 250 publishers opgepikt. De Daisycon promotions feed, waarmee publishers altijd alle actieve promoties binnen het Daisycon netwerk online kunnen hebben staan, maakte het mogelijk om zoveel publishers te activeren voor hun promoties.

Tijdens de hoofdperiode, van 21 t/m 28 november, slaagde Emma erin haar omzet met 21% te laten groeien ten opzichte van vorig jaar door haar gegenereerde sales met bijna 17% te laten groeien ten opzichte van Black Week 2021. Tegelijkertijd groeide het verkeer slechts met 12%. Dit is ook een gevolg van de aanpak van Emma Sleep om vooral samen te werken met op content gerichte publishers. Deze profiteerden van de goed geplande Black Friday-strategie en verdienden 22% meer aan commissies (met een EPC boven het gemiddelde binnen de channel en een zeer goede CR).

Gezien de kortingsactie van Emma de hele maand geldig was, hebben we de resultaten ook vergeleken met de maand oktober om een duidelijk beeld te krijgen van wat er dit jaar gebeurde met de promoties. Het totale verkeer steeg met meer dan 70%, en de transacties stegen zelfs met meer dan 180%, vergeleken met oktober 2022. Dit toont aan dat de aanpak van Emma Sleep dit jaar slim was en dat hun poging om zich op een hele maand te richten zijn vruchten afwierp.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat Black Friday 2022 een verrassend succes was. Het investeren van tijd, middelen en geld in verschillende soorten publishers leverde significante resultaten op voor de adverteerders. Het laat zien dat op tijd voorbereiden echt loont, zowel voor adverteerders als voor publishers: de toename van verkeer en de stijging van de omzet spreken voor zich. Daarnaast is er nog een brandingeffect dat zal optreden zodra deze adverteerders hun Kerst campagnes starten. Wij zijn er zeker van dat hun Black Friday-acties ook hun verkopen in december positief zullen beïnvloeden.

Als je van plan bent volgend jaar deel te nemen aan de Black Week, begin dan vroeg met het plannen van je promoties. Als adverteerder moet je nu al beginnen met het plannen van budgetten voor volgend jaar. Vanaf april/mei 2023 verwachten we dat de eerste publisher aanbiedingen in de Daisycon Marketplace komen. Het liefst wil je als eerste profiteren van deze aanbiedingen, omdat je dan nog kunt kiezen uit alle beschikbare plaatsingen. Daarnaast geven publishers je vaak korting op de pakketten als je meer dan één plaatsing boekt of als je als een van de vroege vogels je promoties bij hen plant.

Heb je vragen over Black Friday of de Marketplace? Neem contact op met je contactpersoon bij Daisycon. Wij helpen je graag verder.

Lars Wiesner, Team Lead International

Meer informatie?

Neem contact op, ik bespreek graag de mogelijkheden.
– Lars Wiesner, Team Lead International